Алжир 
Ангола 
Бенин 
Ботсвана 
Буркина Фасо
Бурунди 
Габон
Гамбия
Гана
Гвинея 
Гвинея-Бисау
Джибути 
Египет 
Екваториалная Гвинея 
Еритрея 
Етиопия 
Замбия
Зимбабве
Кабо-Верде 
Камерун 
Кения
Коморските острови
Демокр.Република Конго
Республика Конго 
Кот д’Ивoар
Лесото 
Либерия
Либия 
Мавриций 
Мавритания 
Мадагаскар 
Малави 
Мали 
Мароко 
Мозамбик 
Намибия 
Нигер 
Нигерия 
Руанда 
Сао Томе и Принсипи 
Свазиленд 
Сейшели 
Сенегал 
Сомалия
Судан 
Сиера Леоне 
Танзания 
Того
Тунис 
Уганда 
Централноафриканска Република 
Чад 
Република Южнa Aфрика

 

БотсванаНациональный парк Чобе
– снимка Wikipedia

Ботсвана е разположена в южното полукълбо, в южната част на континента Африка. Граничи с ЮАР (на юг), Намибия (на запад и на север), Зимбабве (на изток), като има също и незначителна граница със Замбия (на север) и няма излаз на море.Ботсвана заема площ от около 600.370 кв.км и има платовиден релеф. Общата дължина на границите на страната е 4 013 километра.Страната няма излаз на океан и това оказва огромно влияние на местната икономика. Надморската височина езначителна, но няма планински вериги. Голяма част от територията на Ботсуана е заета от най-красивата пустиня на планетата – Калахари.

Климатът на Ботсвана е сух, поради краткия дъждовен период. Годишно падат не повече от 50 милиметра. Летните валежи са от проливен характер, но без гаранция, че ще ги има. Обикновено за много кратко време пада значително количество. Понякога отдалечеността на страната от екватора прави климата субтропичен.Лятото е горещо със средни температури около 26°C. Сухият период в Ботсвана е ветровито и с пясъчни бури През зимата в южна Ботсвана също духат студениветрове и понижават средните температури до 14°C. Поради ниската  влажност на въздуха има много големи разлики между дневните и нощните температури. Заради сухия климат водните ресурси на страната са силно ограничени. Почти всички реки на територията на страната са сезонни и се появяват само при падането на дъждове в определени периодина годината.При летните валежи пустинята се покрива с пустинни цветя, но растенията за много кратко време узряват и изхвърлят семената си преди да е настъпил сухия сезон.

Габороне от птичи поглед -снимка Wikipedia

Животинският свят е много разнообразен и неговите представители са герои в не един документален филм, представящ дивият свят на Африка. На територията на Ботсвана живеят лъвове, гепарди, леопарди, хиени, чакали, лешояди, антилопи гну, зебри, жирафи, биволи, слонове, носорози, сурикати, скорпиони, различни видове змии, крокодили и много други. Ценните видове сеопазват в множество национални парекове и резервати. Националните паркове са многобройни: Трансграничен парк „Кгалагади”, Национален парк „Чобе”, Национален парк „Мореми” (разположен насред делтата на Окаванго), Национален парк „Макгадигади Панс”, парка „Нксай Пан” и други. Трансграничният парк „Кгалагади” е разположен на границата на дведържави – Ботсвана и ЮАР, като по-голямата част от парка е на територията на първата. Този национален парк, предвид  факта, че се намира на границата между две страни, се състои от две части. От към Ботсвана, парка носи името „Гемсбок”, а на територията на ЮАР е Национален парк    „Калахари”.

chita botswana africahippos okavango river botswana africaamazing sunset over botswana africa wild animal botswana africarino near by okavango botswana africalion botswana africa
снимки Wikipedia

Най-голямата забележителност на страната е делтата на река Окаванго. В по-горното си течение тя носи името Кубанго, но достигайки своята делта на територията наБотсвана, се преименува на Окаванго.Това е най-голямата река в света, която не се влива в море, океан или друг воден басейн. Достигайки огнените пясъци на пустинята Калахари, тя започва да се разделя на ръкави и постепено попива в земята. Образувалата се огромна, мочурлива делта е дом на невъобразиморазнообразие от животински видове. Освен това, Окаванго е и източник на прехрана на много местни племена, които използват речните води за риболов и за напояване.


Бушмените в Ботсуана. – снимка Wikipedia

Населението на страната е около 1,5 млн души, което е много малко в сравнение със значимата итеритория. Официалните езици са английски и тсвана. По-голямата част от населението на Ботсвана живее в източната й част. Там се намира и столицата Габороне с население около 210 000 души. Той прилича на модерен западен град. Други по-големи градове в страната освен столицата са Молепололе, Мочуди, Лобатсе, Канйе, Палапие, Серове, Селеби Фикве, Франсистаун и Маун.
В пустинята Калахари живеят бушмени - един от най-древните народи на земята.

Християнството и традиционните религии са основа на вярванията в тази страна.

Официалната валута е пула.
Макар и още да не е в редиците на развитите страни, това скоро ще се промени драматично, защото икономиката на Ботсвана е най-бързо развиващата се в света. Тя е един от основните производители на диаманти в света и това осигурява стабилен поток от приходи. Tуризмът е едно от най-значимите пера в икономиката на страната.

Град Габароне-– снимка Wikipedia