Алжир 
Ангола 
Бенин 
Ботсвана 
Буркина Фасо
Бурунди 
Габон
Гамбия
Гана
Гвинея 
Гвинея-Бисау
Джибути 
Египет 
Екваториалная Гвинея 
Еритрея 
Етиопия 
Замбия
Зимбабве
Кабо-Верде 
Камерун 
Кения
Коморските острови
Демокр.Република Конго
Республика Конго 
Кот д’Ивoар
Лесото 
Либерия
Либия 
Мавриций 
Мавритания 
Мадагаскар 
Малави 
Мали 
Мароко 
Мозамбик 
Намибия 
Нигер 
Нигерия 
Руанда 
Сао Томе и Принсипи 
Свазиленд 
Сейшели 
Сенегал 
Сомалия
Судан 
Сиера Леоне 
Танзания 
Того
Тунис 
Уганда 
Централноафриканска Република 
Чад 
Република Южнa Aфрика

 


РЕПУБЛИКА ЮЖНА АФРИКА

снимки Wikipedia

Република Южна Африка (РЮА) или Южноафриканска република (ЮАР) е държава, която се намира в най-южната част на континента Африка с 2 798 km брегова линия на Атлантическия и Индийския океан. На север тя граничи с Намибия, Ботсвана и Зимбабве, на североизток - с Мозамбик и Свазиленд, а държавата Лесото е напълно обкръжена от територията на Република Южна Африка. Със своите 1 219 090 km² страната е на 25-то място в света.

Най-високата точка е връх Нджесути (3 408 m). Най-дълга река е Оранжевата река, която води началото си от планините в Лесото и се влива в Атлантическия океан.

Климатът е тропичен и субтропичен (по източния бряг), което е резултат от влиянието на двата океана. Поради тази разнообразна топография и океанско влияние в ЮАР съществуват множество климатични зони.Валежите са недостатъчни и неравномерни.

За опазване на природата са създадени резервати, най-известните са Крюгер и Калахари-Гемсбок.

Населението на РЮА възлиза на 50,1 милиона души (2009). По брой на населението страната е на четвърто място в Африка след Нигерия, Египет и Етиопия. Характерен е висок естествен и механичен прираст поради високата раждаемост (31 ‰) и приток на емигранти (предимно на чернокожи) от съседните африкански страни. По-голяма е раждаемостта сред негърското население, където е по-голяма и смъртността. Детската смъртност сред бялото население е 35 ‰, а сред негърското - 210 ‰. Средната гъстота е 36 души/км². Най-рядко е населена пустинната област на Калахари и Намиб.

Около 79,5% от жителите на ЮАР са негри, разпределени в множество етнически групи, които говорят различни езици от групата банту, девет от които са официални. В страната живеят и най-големите европейска, азиатска и смесена в расово отношение общности в Африка. Около една четвърт от населението са безработни и живеят с по-малко от 1,25 долара на ден.

Република Южна Африка е известна с разнообразието на култури, като 11 от говорените в страната езици са признати за официални. Два от тези езици са с европейски произход - английският и африканс, който е формиран на основата на нидерландския и се говори от мнозинството бели и цветнокожи южноафриканци. Макар че английският играе важна роля в обществения и стопанския живот, той е едва петият най-говорен у дома език.

Република Южна Африка е икономически най-развитата страна от Африка и сред двадесетте най-развити в света. На нея се пада 40% от стойността на промишлената продукция на африканския континент.

Водещ отрасъл на стопанството е добивът на полезни изкопаеми. РЮА е на първо място в света по добив на злато, платина, хром и манган. Водещи места заема и при добива на диаманти (първо място по стойност на продукцията), въглища (основно черни), уран и азбест. Други значителни суровини са ванадий, желязна руда, олово, титан, графит, сребро, медна руда. Енергетиката е развита въз основа на въгледобива. На топлоелектрическите централи на въглища се пада над 80% от произведената електроенергия в страната. Добре развита металургия, с водеща роля на производството на стомана, чугун и алуминий.

Широко развита с разнообразни отрасли е машиностроителната промишленост. Произвеждат се кораби, самолети, автомобили. Страната е най-големия производител на автомобили в Африка. Има предприятия на „Фолксваген“, „Тойота“, „Форд“, „Дженеръл мотърс“, „Крайслер“ и др. Главен център на автомобилостроенето е Порт Елизабет. Електротехническото и електронното машиностроене е представено от предприятия на „Сименс“, „Филипс“ и др. Въпреки, че липсват значителни нефтени находища се развива преработването на вносен суров нефт, основно от филиали на „Шел“, „Мобил“ и „Калтекс“. Основни продукти на хранително-вкусовата промишленост са захар, вино и консерви. Характерна алкохолна напитка е амарула - ликьор от плодовете на дървото марула.

Туризмът в Южна Африка се развива като един от най-важните сектори на икономиката.

Национален парк Крюгер е най големият национален парк в РЮА. Неговата площ е 18 989 km2 и се простира на 350 km в посока север - юг и на 60 km от изток на запад. Разположен е на територията на две от провинциите на РЮА Лимпопо (провинция) и Мпумаланга. На север граничи със Зимбабве, а на изток с Мозамбик. Крюгер е един от трите национални парка влизащи в състава на Трансграничен национален парк Лимпопо. Останалите два са Гонарезу в Зимбабве и Лимпопо в Мозамбик

Южната част на парка е савана, покрита с храсти и треви. На север, в по-сухата част на парка, растителността е саванна и с рядко разпространено мопане - основен дървесен представител. Животинският свят е значително по-разнообразен. Паркът се обитава от 147 вида бозайници, 500 вида птици, а влечугите и насекомите са десетки хиляди видове. Тук има представители на хищниците-лъвове, леопарди и гепарди. Във водните басейни - носорози, хипопотами и крокодили. Чифтокопитните са представени от антилопи, зебри, а централната част на парка се обитава и от жирафи. По бреговете на река Мапуто снасят яйцата си кожестите костенурки (Dermochelys coriacea), най-големите костенурки в света, достигащи тегло до 870 kg.

Световно наследство в Южна Африка

Фосили на човекоподобни в Щеркфонтейн, Сварткранс и Кронтдрай - снимка Wikipedia

Фосили на човекоподобни в Щеркфонтейн, Сварткранс и Кронтдрай

Местността с изкопаеми Таунг Скал (Fossil Hominid Sites of Sterkfontein, Swartkrans, Kromdraai, and Environs) е част от увеличената територия на обекта, включен в списъка на ЮНЕСКО през 1999г. Тук през 1924г. са намерени останките на Таунг Скал – представител на вида австралопитек. Долината Мекапан, която също се намира на територията на обекта, съдържа в пещерите си много археологически свидетелства за човешко заселване и еволюция, които датират от преди около 3,3 милиона години. Обектът съдържа много важни компоненти, които хвърлят светлина върху произхода и еволюцията на човечеството. Фосилите, намерени тук, спомагат за идентификацията на няколко вида ранни хуманоиди, по-специално на предчовека парантроп, които датират от период, започнал преди 4,5 милиона до 2,5 милиона години. Намерени са свидетелства, показващи, че тук е използван огън във времето преди 1,8 до 1 милиона години.


Воден парк Исинмангалисо - снимка Wikipedia

Воден парк Исинмангалисо

Процесите, които протичат в реките, моретата и въздушното пространство на остров, са довели до образуването на голямо разнообразие от земни форми, включително коралови рифове, дълги пясъчни брегови ивици, крайбрежни дюни, системи от езера, блата, както и обширни мочурливи местности с тръстика и папирус (iSimangaliso Wetland Park). Тук се наблюдава изключително разнообразие от видове и в същото време протичат процеси на видообразуване поради взаимодействието между разнообразните природни особености на парка с климатични проявления и характеристики на средата. Такива са големи наводнения и бури по бреговата ивица, както и граничното географско местоположение на територията между тропическите и субтропическите части на африканския континент. Обектът се състои от тринадесет съседни защитени зони с обща площ от 234,566 хектара. На тази територия се намира най-голямата екосистема, разположена на устието на река в Африка, а паркът обхваща най-южно разположените коралови рифове на континента. За обекта са характерни широки подводни каньони, плажни ивици, пасища, езера, участъци със савана и мозайка от мочурливи местности. Природните феномени обхващат покачване на солната концентрация в езерата от ниска до изключително висока, големия брой морски костенурки, които мътят яйцата си по плажните ивици, миграцията на китовете, делфините и китовите акули, както и огромния брой водни птици, включително големи колонии от размножаващи се пеликани, щъркели, чапли и малки морски птици. Територията на парка Исинмангалисо се отличава с изключително биологично разнообразие, включително 521 птичи вида.

Остров Робен - снимка Wikipedia

Остров Робен

Остров Робен (Robben Island) е използван през различни периоди между седемнадесети и двадесети век за затвор, болница за отхвърлени от обществото социални прослойки и военна база. Неговите сгради, особено тези от края на двадесети век, като затвора със строг режим за политически затворници, свидетелстват за триумфа на демокрацията и свободата над расизма и потисничеството. Сградите на остров Робен са ярко свидетелство за мрачната му история. Островът символизира победата на човешкия дух, свободата и демокрацията над авторитарното господство.

Парк Укхахламба/ Дракенсберг
Парк Укхахламба - снимка Wikipedia

Парк Дракенсберг (uKhahlamba / Drakensberg Park) се отличава с изключителната природна красота на своите извисяващи се базалтови върхове, драматични проломи и укрепления от златист пясъчник. Разположените на височина пасища, девствените стръмни речни долини и скалистите проломи допринасят за красотата на този обект. Разнообразието от естествени среди представлява убежище за множество ендемични и застрашени в глобален план видове, особено птици и растения. Този възхитителен природен обект съдържа и множество пещери и скални убежища, в които се съдържа най-голямата и най-концентрирана колекция от изображения в Африка, на запад от пустинята Сахара. Тя е създадена от общността сан преди 4000 години. Скалните изображения са с великолепно качество и обхващат много тематични области, включително илюстрации на хора и животни. Те представят един духовен живот, който е безвъзвратно изгубен с изчезването на сан. Това общество е живяло в планинските части на областта Дракенсберг през период от над 4 хилядолетия, оставяйки зад себе си колекция от изключителни скални произведения, които хвърлят светлина върху техния начин на живот и вярвания.

Културен пейзаж на Мапунгубве - снимка Wikipedia

Културен пейзаж на Мапунгубве

Мапунгубве (Mapungubwe Cultural Landscape) е разположен в северната периферия на Южна Африка и на границата между Зимбабве и Ботсвана. Територията е покрита с обширна и открита савана, в която се сливат реките Лимпопо и Шаше. Мапунгубве се превръща в най-голямото кралство на субконтинента, което съществува до четиринадесети век. От него са оцелели почти непокътнатите останки от двореца и цялата свързана с него жилищна зона, както и два столични града от по-ранни периоди. Този обект дава чудесна представа за развитието на социалните и политически структури през период от над 400 години.
Културният ландшафт на Мапунгубве съдържа сведения за важна обмяна на човешки ценности, която довежда до културни и социални промени от голям мащаб, на територията на Африка в периода от 900г. до 1300г.пр.Хр. Развитието на Мапунгубве,
като мощна държава, която търгува с Арабия и Индия посредством източноафриканските пристанища, е важен етап от историята на африканския континент. Останките от културния ландшафт на Мапунгубве са свидетелство за влиянието на климатичните промени, както и за разцвета и упадъка на царството.

Защитена Капска флористична област - снимка Wikipedia

Защитена Капска флористична област

Този обект в провинция Капа (Cape Floral Region Protected Areas) се състои от осем защитени зони, които покриват територия от 553,000 хектара. Капската флористична област е една от местностите с най-голямо богатство на цветя в света. Тя представлява по-малко от 0,5 процента от цялата площ на Африка, но тук се съдържа почти 20 процента от континенталната флора. В обекта протичат изключителни екологични и биологични процеси, свързани с появата на субтропична растителност, която е уникална за Капската флористична област. В нея се наблюдава изключително многообразие, гъстота и ендемизъм на флората, които са с едни от най-високите показатели в света. За науката са от много голямо значение уникалните за тази територия репродуктивни стратегии на растенията, приспособени за оцеляване при пожари. От изключителен интерес са различните начини, по които семената се разнасят от насекомите, както и видовете ендемизъм и характерната за тамошната флора благоприятна радиация.
Този обект е с универсална значимост, тъй като тук могат да бъдат наблюдавани екологични и биологични процеси, свързани с еволюцията на области със сходни климатични и географски особености, сред които израства субтропичната растителност. Тези процеси са представени добре в Капската флористична област и осемте й защитени области. От голям интерес за учените са хранителният цикъл и размножителните методи на растенията тук. Областта е с една от най-богатите концентрации на растения, в сравнение с територии с подобен размер. Броят на видовете от един биологичен род е в съотношение 9 към 1, а към семейство 52 към 1. Гъстотата на видове е една от най-високите в света, а нивото на ендемизъм е 31,9 процента. По тази причина обектът е включен като един от осемнадесетте региона с най-голямо биологично разнообразие.

Кратер Вредефорт - снимка Wikipedia

Кратер Вредефорт

Кратерът Вредефорт (Vredefort Dome) се намира на 120км югозападно от Йоханесбург и представлява голяма структура, образувана от метеорит и наречена астроблема. Тази структура датира от преди 2,023 милиона години и е най-старата астроблема на Земята. Тя е с радиус от 190км и е най-голямата и най-силно ерозирала в дълбочина. Кратерът Вредефорт е свидетелство за най-голямата експлозия, позната на човечеството, която има опустошителни ефекти в глобален мащаб, а според някои учени предизвиква основни промени в еволюцията. Кратерът дава безценни свидетелства за геоложката история на Земята, които са от изключително значение за обогатяване на познанията ни за еволюционната история на планетата. Въпреки значимостта на подобни обекти за историята на Земята, геоложката активност на земната повърхност е довела до изчезването на по-голяма част от тях. Вредефорт е единственият обект, който разкрива пълния геоложки профил на кратер под кратерното дъно.
В естествения пейзаж на този обект се вписват села, спрямо които може да се прецени какъв е бил магнитута на сблъсъка с този метеорид.

Културен и природен пейзаж на Рихтерсвелт - снимка Wikipedia

Културен и природен пейзаж на Рихтерсвелт

Културният и природен пейзаж на Рихтерсвелт (Richtersveld Cultural and Botanical Landscape) обхваща територия от 160,000 хектара, на която са разположени впечатляващи планински терени сред пустинята. Те се намират в северозападната част на Южна Африка и са обществена собственост с комунален тип на управление. Над 2 хилядолетия, без никакви претърпени промени, общността на хората нама води семи-номадски пасторален начин на живот, който е тясно обвързан със смяната на сезоните. Това е местността, където общността нама все още изгражда своите преносими къщи харо ом. На тази територия се извършват сезонни миграции към пасищата. Пасторалното общество събира медицински и други растения и е съхранило дълголетно устно творчество, свързано с различни местности и особености на природния пейзаж. Обширните комунални пасища, на територията на обекта, са свидетелство за управление на земята, което е осигурило запазването на характерните растения с дебели и сочни листа и стебла и демонстрира хармоничното взаимодействие между хората и природата.
Рихтерсвелд е едно от малкото места в Южна Африка, където все още населението се придържа към номадски начин на живот. Сезонните миграции, които спомагат за биологичното разнообразие в региона, са били много по-разпространени някога, но сега мащабът им намалява със застрашителни темпове. Автентичността на зоните, които се използват за пасища и хранилища е безспорна. Оригиналният вид на къщите с куполи също е запазен, въпреки добавянето на някои нови материали към традиционните рогозки, от които се изграждат жилищата. Все повече млади хора предпочитат да запазят традиционния си начин на живот. Културният и природен пейзаж на Рихтерсвелд се радва на пълна правна защита. Процесът по обявяването на обекта за културно наследство е завършен в началото на 2007г. Традиционното използване на земята от общността на нама би следвало да се възприема като част от системата от наложени мерки за защита. Създадена е буферна зона. Ключовите мерки за съхранение на обекта се развиват в две посоки: опазване на площите, които служат за пасища, и поддържане на традицията за изработване на преносими къщи от рогозки. Комитетът за съхраняване на Рихтерсвелд (RCC) е управляван от Асоциация за обществена собственост на земята (CPA) и нейния комитет по управлението (неправителствена организация). Създаден е план за управление на зоната, определена за културно наследство. Планът за управление е съсредоточен върху структурите за управление, развитие на инфраструктурата, провеждане на кампании за информиране на широката общественост, развитие на туризма, мониторинг и оценка на цялостната дейност. Този план трябва да подпомогне традиционната система на управление, вместо да я замести.

http://lebanon.unescoheritage.info/